Aktualności

Od czerwca Centrum Kompetencji Raka Jelita Grubego w gorzowskim szpitalu

W Wielospecjalistycznym Szpitalu Wojewódzkim w Gorzowie Wlkp. od czerwca zacznie działać
Centrum Kompetencji Raka Jelita Grubego. Lubuski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w Zielonej Górze właśnie pozytywnie zaopiniował wniosek szpitala.
Celem centrum jest zwiększenie wykrywalności raka jelita grubego w jego wczesnych stadiach, a co za tym idzie zmniejszenie umieralności z powodu tej choroby.
Centrum Kompetencji Raka Jelita Grubego mogły tworzyć tylko szpitale, które mają odpowiednio przygotowany zespół i wyposażenie m.in. co najmniej dwóch lekarzy specjalistów chirurgów lub chirurgów onkologicznych, którzy w ostatnim roku kalendarzowym przeprowadzili co najmniej 15 zabiegów usunięcia nowotworu jelita (wykorzystując także techniki laparoskopowe) , co najmniej dwóch specjalistów w dziedzinie patomorfologii, co najmniej dwóch lekarzy gastroenterologów, lekarza specjalisty w dziedzinie radioterapii onkologicznej, onkologów klinicznych, pielęgniarki, fizjoterapeutów, psychoonkologów i dietetyka.
Centrum Kompetencji Raka Jelita Grubego (ang. Colon Cancer Units) obejmie pacjentów kompleksową diagnostyką i leczeniem. W całym kraju będą obowiązywały jednolite – dla każdej placówki medycznej wchodzącej w skład sieci ? standardy dotyczące rozpoznania i leczenia, wsparcia psychologicznego i monitorowania stanu zdrowia pacjenta po przebytej chorobie nowotworowej. Mają one poprawić rokowania pacjentów i jakość ich życia.
Przypomnijmy – nowotwory jelita grubego zajmują drugie miejsce wśród wszystkich chorób nowotworowych w Polsce oraz są drugą z przyczyn śmierci onkologicznie chorych.

Inne z sekcji 

Krosno Odrzańskie – uroczystości

Dziennikarka radiowa i telewizyjna Dorota Zyń-Horbaczewska w gronie uhonorowanych medalem pamiątkowym „Zasłużony dla Ziemi Krośnieńskiej”

Przed tradycjo zdejma czapka wartość jej pamiętam, póki Oj – lubiła mówić babka – Kiedyść to byli Kaziuki!…..

Kaziuki to tradycyjne litewskie święto ludowe obchodzone na cześć św. Kazimierza, patrona Polski i Litwy. Polskiego królewicza – historia kaziukowego jarmarku sięga XVII wieku.