Aktualności

Jak to z chlebem było

Towarzystwo Miłośników Polesia i Białkowa, 21 lipca, po raz dziesiąty zorganizowało imprezę integracyjno-edukacyjną pod nazwą ?Jak to z chlebem było?. Impreza ma na celu zapoznanie uczestników z procesem powstawania chleba od zbioru zboża po gotowy bochenek.
Jak co roku korowód żniwiarzy wyruszył spod dworku w Białkowie na pole położone tuż za wsią. Po pobłogosławieniu zbóż i żniwiarzy rozpoczęto prace żniwne. Uczestnicy mogli zobaczyć żęcie sierpem, koszenie i zmechanizowaną zbiórkę zboża. Każdy chętny mógł spróbować swoich sił, czy to z sierpem, czy z kosą w dłoniach. Dla jednych był to powrót do czasów młodości, dla innych pierwsze żniwne doświadczenie. Organizatorzy przygotowali także poczęstunek dla strudzonych żniwiarzy: chleb, masło, ser, podpiwek, zsiadłe mleko i mleko kozie.
Po powrocie z pola można było zmierzyć się z młócką cepami. Cep, wydawałoby się proste narzędzie rolnicze, nie jest taki łatwy w obsłudze. Ale żeby się o tym przekonać, trzeba go wziąć do ręki i spróbować wymłócić trochę zboża.
Czekanie na świeżo upieczony chleb umilały występy zespołów ludowych, a i dla dzieci przygotowano szereg atrakcji.
Niestety w tym roku nie można było zobaczyć mielenia zboża w żarnach. Mini skansen poleski, który utworzono siłami i środkami finansowymi członków TMPiB spłonął podczas ubiegłorocznego pożaru. Prawdopodobnie było to podpalenie, ale dochodzenie zostało umorzone. Zniszczeniu uległy też wszystkie sprzęty i maszyny zgromadzone w skansenie.

Obecnie trwa zbiórka funduszy na jego odbudowę. TMPiB organizuje koncerty charytatywne, licytacje i prowadzi zbiórkę publiczną. Każdy, kto chciałby wspomóc finansowo odbudowę skansenu może wpłacać datki na konto Towarzystwa Miłośników Polesia i Białkowa, nr konta: 75 8371 1022 5501 0403 2000 0010

Inne z sekcji 

Młody Dziennikarz Roku, II edycja – Gala wręczenia nagród

Bądź bezstronny. Dąż do obiektywności. Przedstawiaj temat z wielu punktów widzenia. Rzetelnie i uczciwie przekazuj treści. Unikaj określeń wartościujących. Rozdzielaj informację od subiektywnego komentarza. Zbieraj informacje w etyczny sposób. Okazuj szacunek swoim rozmówcom.

Konkurs wiedzy o rzemiośle

Nadia Solak ze Szkoły Podstawowej w Deszcznie najlepsza w konkursie organizowanym przez Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie