O ile Black Friday zaliczyli nieliczni, to o tyle szał świątecznych zakupów ogarnie większość nas. Ostatni tydzień przed świętami to będą tłumy zakupowiczów koczujących przed sklepami czy też przeciskających się pomiędzy regałami. W minionym wieku totalnego deficytu gospodarczego sam dyżurowałem na krzesełku przed sklepem, ale żeby w 21 wieku?. Dzisiaj świąteczne zakupy zostawiamy na ostatnią chwilę, dokonując ich nieracjonalnie, często na wyrost, nie licząc się z kosztami. W tym roku wydamy na żywność i prezenty znowu bardzo dużo. A przecież nie jesteśmy społeczeństwem zamożnym, ale lubiącym się zastawić, aby się pokazać. Wówczas nie tylko nadszarpniemy nasze konto, ale i często nerwy w trakcie polowań na świąteczne łakocie, te potrzebne jak i te zbędne. Z wieloletniego doświadczenia wiem, że wyzwalają się w nas niekiedy pierwotne instynkty. Obecność dużej ilości nieznanych osób interpretujemy, jako zagrożenie, co jest jednym z głównych czynników powodującym stres, a sami stajemy się agresywni niekiedy wobec pracowników na kasach, którzy kasują nas automatycznie przesuwając artykuł za artykułem z przyklejonym wymuszonym ?dzień dobry, proszę, zapraszamy, do widzenia?, a w środku często wręcz gotują się ze zmęczenia. Świąteczne zakupy potrafią wywołać w nas pośpiech i złość, obawę czy aby wszystko kupiliśmy, złość na ceny. I nie zneutralizują nam tego lampki i bombki na choinkach ani mikołaje i świąteczne hity z nieśmiertelnym christmas, wyznaczające tempo konsumpcyjnego bożonarodzeniowego pochodu. Bo w ich rytm, jak wykazały badania – kupimy więcej. Mimo obijającego się o siebie tłumu większość z nas ochoczo w tym bierze udział. Galerie handlowe, same w sobie, nawet bez świątecznego ?akompaniamentu”, zapewniają nam wiele zachęt. Jak sprawić, żeby w ogóle zakupy były mniej stresujące? Moim sprawdzonym pomysłem jest sporządzenie listy zakupów. Z takim GPS-em robię je odpowiednio wcześniej na relaksie. Nie robię zakupów impulsywnie, ale jak robot realizuję zadania, co pozwala mi oszczędzić czas i finanse. Polacy nagminnie zakupy zostawiają na ostatnie dni a już szaleństwem jest robienie zakupów w wigilię. Pamiętajmy, przy kasach siedzą ludzie, na których też czekają rodziny przy wigilijnym stole!. Przeznaczmy ten dzień 24 grudnia na ustrojenie choinki, a kto ma taką potrzebę, na pójście do kościoła. Odpuśćmy sobie pośpiech, spróbujmy się wyciszyć i wczuć w magię świąt, aby być gotowym duchowo. Bo 24 grudnia to nie jest dobry moment na robienie zakupów. Życzę nam wszystkim cudownej magii Świąt Bożego Narodzenia…
Kalendarium
18.09 2024
środa, 18 września 2024
Imieniny:
Wpis wyróżniony
27.04.2018
Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej, zwane dalej SDRP, jest ogólnopolską organizacją zawodową i twórczą dziennikarzy.
Kontakt z nami
Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej
Polskiej Oddz. Lubuski w Zielonej Górze
al. Niepodległości 13,
65-104 Zielona Góra
NIP 973-09-43-753
KRS 0000317685
REGON 880299904
Nr konta: BZ WBK
82 1090 1535 0000 0001 1375 3363
Inne z sekcji = Forum;?>
12.06.2018
Forum Jak zawalczyć o umysły odbiorców w nowej rzeczywistości ? Polsko-Niemieckie Dni MediówPo raz dwudziesty pierwszy przyznano polsko-niemiecką nagrodę dziennikarską im. Tadeusza Mazowieckiego. Były dyskusje, specjalistyczne panele i warsztaty, a także uroczysta gala.